Bemutatkozás
 
IRODALOM
NÉPRAJZ
KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA
TANULMÁNYOK
MEGEMLÉKEZÉSEK
EMLÉKÉLESZTÉS
SZENTI TIBOR KÖNYVEI
AZ OSZK MEK INTERNETEN
Hódmezővásárhely Magyar Örökség-díjas
(Budapest, MTA székház, 2010. június 19.)
Kresz Albert fotóművész képsorozata
Szenti Tiborról 2010. november 24-én,
a hódmezővásárhelyi határban.

IRIGYELJ

Galyasi Miklós versei

Régen várt verses kötetet ismertethetek.

A benne lévő sorok is, az írója is, és maga a kötet is Vásárhelyen született. Az önkormányzat adta ki. Szentirmai Gyuláné őrizte meg a kéziratos hagyatékot. A 208 vers, jelent meg, évszámozás nélkül. Egyetlen illusztrációja a címlapot díszítő francia művész portré festménye, amely csizmában ábrázolta Galyasi Miklóst, a természetben, bor mellett. (Itt jegyezzük meg, hogy a Szalay Ferencnek ajánlott verseket, egy kivételével barátai közül sokan megkapták még nekik dedikálva. A szétosztogatott, a korábban folyóiratokban már közölt és a kötetekbe rendezett versek között több változat van, amelyek gondolatban nem, de szavakban, esetleg sorokban különböznek egymástól. Minden alkotónak joga van a maga készítette szellemi termék átírásához, javításához. Ezen verseinek fölkutatása, számbavétele az irodalomtörténet sziszifuszi munkája lesz.)

Kapcsolata nem volt mindig felhőtlen Bibóval. Az író nem tartotta elég nagy költőnek. (Kortársak nem mindig tudják egymást kellő módon megítélni!) Galyasi egyszer társaságunkban megkérdezte tőle: "Hol van a helye Ady és József Attila között"? Mosoly volt a válasz.

Az igazság az, hogy kevesen ismerték megfelelő mélységben a költészetét, csak a szűk baráti kör érzékelte, hogy rendkívüli ember gondolatait olvashatja, hallhatja.


Az anyag többi része olvasható:
WEB (HTML) formátumban: galyasi.htm (47.9 KB)
Word (DOC) formátumban: galyasi.doc (44.5 KB)


Copyright © Szenti Tibor. Minden jog fenntartva!